Atatürk
BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 14.10.2019| Okunma Sayısı: 515

                                                                                                                                                              

“MEŞRU SAVUNMA HAKKI, SAVAŞ OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ.”

Barış Pınarı Harekatı ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sınır güvenliğini sağlamak üzere Uluslararası Hukuktan doğan meşru savunma hakkını kullanmaktadır. Bu meşru hak kullanımına, bir kısım çevreler son zamanlarda “Devletlerin diplomatik ilişkilerini keserek giriştikleri silahlı mücadele “ anlamına gelen savaş benzetmesi ve söylemi içerisindeler. Söz konusu söylem ve benzetmeler kabul edilemez olduğu gibi son derece de hatalı ve kasıtlıdır.

“Savaş” ancak diplomatik ilişkileri olan devletlerin diplomatik ilişkileri keserek askeri güçlerini ortaya koyarak gerçekleştirdikleri harp halidir. Bu nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen harekat gerek Devletler Hukuku gerekse pozitif hukuk açısından bir savaş hali değildir. Bilakis gerçekleştirilen harekat bir kısım terör unsurlarına ve destekçilerine karşı başlatılmış etkin bir askeri mücadele ve müdahaledir.

Türk Silahlı Kuvvetlerince gerçekleştirilen ve hali hazırda başarılı bir şekilde devam eden Barış Pınarı Harekatında her ne kadar söz konusu mücadele savaş olarak nitelendirilmese de; kuvvetlerimiz Savaş Hukuku’nun ve askeri müdahalenin siviller yönünden olan tüm gereklerini de hassasiyetle yerine getirmektedir, getirmeye de devam etmektedir. Bu nedenle bir kısım çevrelerin sivillere müdahale ediliyor şeklindeki söylem ve iddiaları da asla kabul edilemez.

Bu vesile ile Asil Türk Milletinin 2000 yıllık kutlu devlet tarihine ve vatan sevdasıyla içselleştirilmiş bağımsızlık olgusuna göz dikenlere karşı en güzel cevap; yine bu asil milletin yetiştirmiş olduğu asil ordu tarafından en iyi şekilde verilmektedir.

Sivas Barosu olarak Barış Pınarı Hakeratına karşı haksız, çirkin ve kabul edilemez söylemler içerisinde bulunan bir kısım çevrelere şiddetle karşı çıkarak, o çevreleri kınıyoruz.

Yine Türk Silahlı Kuvvetlerimizin her daim yanında olduğumuzu da ifade ederek; bir kez daha gerek harekat esnasında,  gerekse daha önce bu toprakları bizlere vatan kılmak amacıyla canlarını hiçe sayarak şehadete erişen aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, kahraman gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. 

 

                                                                                                                 Av. Hacı Yılmaz DEMİR

                                                                                                                  Sivas Barosu Başkanı

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. FATİH SEVİM
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.