“KADIN, ERKEK BİRLİKTE GÖREV ALDIĞIMIZDA ÜLKEMİZ DAHA AYDINLIK, DAHA GÜÇLÜ OLACAKTIR”
“KADIN, ERKEK BİRLİKTE GÖREV ALDIĞIMIZDA ÜLKEMİZ DAHA AYDINLIK, DAHA GÜÇLÜ OLACAKTIR”
 
BARO BAŞKANIMIZ SAYIN MUHARREM ELİŞ'İN DE KATILIMIYLA  SİVAS BAROSU YÖNETİM KURULU ÜYESİ AV. SERAP HERGÜNER TARAFINDAN 5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ DOLAYISIYLA BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLENDİ. 
 
 

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ DOLAYISIYLA AÇIKLAMALARDA BULUNAN AVUKAT HERGÜNER, “KADINA YÖNELİK EŞİTLİĞE AYKIRI UYGULAMALARIN TEMELİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE AYRIMCILIĞI YATMAKTADIR. BİLİYORUZ Kİ KADIN BİREY OLARAK DİKKATE ALINMADIKÇA SADECE KORUNMAYA MUHTAÇ BİR KONUMA KONULDUKÇA KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNDEN VE GERÇEK DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR” DEDİ.

DEVLET POLİTİKALARININ BELİRLENİP UYGULANMASINDA KADININ BİREY OLDUĞU GERÇEĞİ GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULAYAN HERGÜNER; “KADINLARA YÖNELİK AYRIMCILIĞIN ORTADAN KALDIRILMASINA YÖNELİK ULUSLARARASI TÜM SÖZLEŞMELERDE REFERANS ALINMASI GEREKMEKTEDİR. YEREL YÖNETİMLERDE VE MESLEK ÖRGÜTLERİMİZDE DE SAYIMIZLA ORANTILI OLARAK TEMSİL EDİLMEYİŞİMİZ ÜZÜCÜ BİR GERÇEKTİR. KADINLARIMIZIN ÖNCELİKLE TOPLUM İÇERİSİNDE VAR OLMAK İÇİN MÜCADELE ETTİĞİ BİR ÜLKEDE SİYASETE TAM VE AKTİF KATILIMI SAĞLAMAK İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK TEMELİNDE DEMOKRATİK ATILIMLARIN BİRAN ÖNCE GERÇEKLEŞMESİ GEREKMEKTEDİR. TÜM SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİNE SESLENİYORUZ. YEREL VE GENEL SEÇİMLERDE KADINLARIMIZA HAK ETTİĞİ YERLERİ VEREREK SÜREGELEN HAKSIZLIKLARI DURDURMAK SİZLERİN ELLERİNDE DİYORUZ. DAHA ÇOK KADIN VEKİLLER, DAHA ÇOK KADIN BELEDİYE BAŞKANLARI, MECLİS ÜYELERİ ÇIKARARAK ÜLKEMİZİN YÖNETİMİNDE YER ALMAK İSTİYORUZ. TÜRKİYE’DE KADINLARIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ KAZANILDIĞI GÜNÜN 80. YILDÖNÜMÜNDE HERKESİ BU DOĞRULTUDA MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ. 5 ARALIK 1934 TARİHİNDE TÜM KADINLARIMIZA SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI TANIYARAK DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN ÇOK DAHA ÖNCE KATILIMCI DEMOKRASİ İLE TANIŞAN CUMHURİYETİMİZ, BUGÜN HER ALANDA CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ İLE MÜCADELE ETMEKTEDİR. 1934 TARİHLİ YASA SADECE KADINLARIMIZA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERMEMİŞ, DEMOKRATİK İLKELER SEVİYESİNDE, ÇAĞDAŞ BİR ÜLKE OLMANIN DA İLK ADIMINI ATMIŞTIR. 18 KADININ İLK KEZ PARLAMENTOYA GİRDİĞİ 1935 SEÇİMLERİNDE KADIN TEMSİL ORANI YÜZDE 4,5’Tİ. BU ÖNCÜ ROLÜNE RAĞMEN TÜRKİYE’NİN KADINLARIN SEÇME VE SEÇİLME ORAN AÇISINDAN GÜNÜMÜZDEKİ DURUM PEK DE İÇ AÇICI DEĞİLDİR. 2011 SEÇİMLERİNE GÖRE T.B.M.M 24. DÖNEMİNDEKİ KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISI BİR ÖNCEKİ SEÇİMLERE GÖRE YÜZDE 50’DEN YÜZDE 78’E ÇIKMIŞTIR. BÖYLECE TBMM’DE GEÇEN DÖNEM YÜZDE 9 OLAN KADINLARIN TEMSİL ORANI DA YÜZDE 14’E ÇIKMIŞTIR, ANCAK ÜLKEMİZ BUGÜN KADINLARIN SİYASETTE Kİ YERİ AÇISINDAN DEVRALDIĞI BU ÖNEMLİ MİRASI OLMASI GEREKEN SEVİYEYE GETİREMEMİŞ, SİYASİ PARTİLERİN SEÇİM LİSTELERİNDE, KADIN ADAYLARA ETKİN BİR BİÇİMDE YER VERİLMEMİŞTİR. İNANIYORUZ Kİ KADIN, ERKEK BİRLİKTE GÖREV ALDIĞIMIZDA ÜLKEMİZ DAHA AYDINLIK, DAHA GÜÇLÜ OLACAKTIR” İFADELERİNİ KULLANDI.